Dgy fényképe
Synnyin vuonna 1973, olen asunut Unkarissa kaksikymmentä vuotta. Lähdin synnyinkaupungistani Marosvásárhelystä* vuonna 1988. 90-luvulla palasin Transilvaniaan kaksi kertaa, mutta molempien matkojen jälkeen menetin koti-ikävän takia yöuneni, siksi päätin olla menemättä uudelleen. Vähitellen totuin elämään Unkarissa, ja Budapestista tuli kotikaupunkini. Vuonna 2005 oli kulunut niin paljon aikaa, että saatoin palata jälleen Marosvásárhelyyn. Se oli kaunis ja vapauttava kokemus: vieras kaupunki, jossa tunsin jokikisen kadun.
Unkarissa elin ensimmäiset neljä vuotta Szombathelyssä, sikäläisessä lukiossa tutustuin vaimooni Annaan. Kun aloimme seurustella, kirjoitimme toisillemme joka päivä: Anna runon, minä novellin. Tutustuessamme olimme 16-vuotiaita, menimme nuorina naimisiin. Sen jälkeen meille on syntynyt kaksi poikaa, Gábor ja Pál, nyt kirjoitamme runoja ja tarinoita myös heille.
Aloin kirjoittaa 13-vuotiaana, näin mielessäni kuvan, joka oli niin selvä, että minun oli pakko kirjoittaa siitä. Olin aika nuori kun päätin kirjoittaa romaanin, mutta kesti kymmenen vuotta toteuttaa päätös. Budapestin ELTE-yliopistossa opiskelin englantia ja filosofiaa, mutta filosofiasta luovuin, kun huomasin miten kovaa työtä romaanin kirjoittaminen on. Englannista kuitenkin valmistuin, suoritin jatkotutkinnonkin, ja samalla kirjoitin romaaniani, viisi vuotta, sen nimeksi tuli ”Tuhon kirja” ja se ilmestyi samana vuonna kun esikoispoikani syntyi.

* Marosvásárhely, rom. Târgu Mureş, kaupunki Romanian Transilvaniassa

(György Dragománin kotisivulta lyhentäen suomentanut OH)