Már majdnem kész, csak száradnia kell.
Kandírozzatok narancshéjat. Szerezzetek valahonnan kezeletlen narancsot. Egyétek meg, a héját vágjátok csíkokra. Mérjétek meg a súlyát. Tegyétek egy lábosba, annyi vízzel amennyi ellepi. Forraljátok fel, öntsétek le róla a vizet, öntsetek rá friss vizet, forraljátok fel újra, öntsétek le róla megint a vizet. (Ez azért kell, mert a héjat a fehér belső részével együtt kandírozzuk, és nem akarjuk, hogy keserű legyen.) Öntsetek hozzá feleannyi cukrot, mint amennyi a súlya volt, amikor megmértétek, aztán tegyetek hozzá a cukorral megegyező mennyiségű vizet. keverjétek össze, főzzétek kis lángon, gyöngyözve fél órát. Hagyjátok nyitva a konyhaajtót, hadd töltse be az egész lakást a narancsillat. Szkeptikus családtagjaitokat nyugtassátok meg, nem azon mesterkedtek, hogy olyan szikkadt rágósan keserű és pokoli édes valamit készítsetek, amit a boltban kandírozott narancshéj néven árulnak. Ecseteljétek lelkesen, hogy ez egész más lesz, robbanósan narancsízű, visszafogottan édes, játékosan és nagyon enyhén kesernyés. Ha letelt félóra, szűrjétek le, tegyétek egy tepsibe, hagyjátok kihűlni és megszáradni. (Ez egy napig is eltarthat.) Legyetek elnézők száradás közben rá-rá járó családtagjaitokkal. Ha már száraz, szórjatok rá egy kevés cukrot, forgassátok bele, tegyétek csatos üvegbe. Sokáig eláll, minden sütemények javára válik. Ha igazán jót akartok, vágjátok apróra, keverjétek forró csokihoz. Vagy öntések le olvasztott csokival. Vagy keverjétek friss karamellbe. A tejberizsnek, tejbegríznek is jót tesz.
#főzés #narancs #édesség #cukrászat
Ja és mielőtt elfelejteném, a megmaradt cukorszirupot nehogy kiöntsétek – pompásan lehet vele ízesíteni jeges teát, bátrabbak grogba is keverhetik, de gyömbérszörpnek is remek alap lehet.

(Én innen vettem a narancsot: BUONO – Olívaolaj- és tésztaszaküzlet)

Kiegészítések:
A képen látható mennyiség 6 narancs héja kb 600 gramm volt súlyra, kb 1.2 kiló narancs lehetett. 4 héjnegyedet egymásra rakva egy jó késsel kb. fél perc felszeletelni, a forralgatás úgy tíz perc, a cukros főzéshez már nem kell mellette lenni.
Alternativ megoldás, hogy a héjat simán lereszeljük, és mézben vagy cukorban tároljuk – akár évekig. (Ha barnacukorba tesszük, állítólag nem fog összecsomósodni a cukor.)