Csendélet a komód előtt.

Csináljátok narancsszörpöt! A nyár még messze van, pont ezért jó arról képzelegni, hogy milyen jó is lesz majd a jégre töltött fehéren felhabzó nagy pohár szódába óvatosan házi narancsszörpöt tölteni, milyen lesz beleszagolni a pohárból frissen felszálló tiszta narancsillatba, milyen jó lesz kortyolni belőle, érezni a torkunkban és az orrunkban a szóda hűvös, finoman szurkáló csipkedését, amit majd napfény könnyűségűvé szelídíti a narancs édes zamata.
Ehhez most kell cselekedni, úgyhogy gondoljátok át, mennyi szörpöt akartok, aztán szereztek be minden félliterhez két szép, kezeletlen héjú narancsot.
Mossátok meg, töröljétek szárazra a gyümölcsöket, gondoljatok Szicíliára, aztán egy pucolóval vagy éles késsel hámozzátok meg a narancsokat. A cél az, hogy minél vékonyabb legyen a héj, áttetsző narancsszalagokra törekedjetek. Nem kell sietni, biztos kezű, lassú mozdulatokkal kell hámozni a gyümölcsöt, én mindig azt játszom, hogy hosszú héjspirálokra törekszem, ha az egész héját egyetlen ruganyos spirálban tudom levágni, az ritka csoda, külön szoktam örülni neki. Néha emeljetek fel egy-egy héjszalagot, tartsátok a fény felé, gyönyörködjetek el a pórusain. Ha elkészültetek a hámozással, tegyétek a héját egy edénybe, öntsétek le vízzel, forraljátok fel gyorsan, aztán öntsétek le róla a vizet. Közben vágjátok ketté és facsarjátok ki a meghámozott narancsokat. Ha elektromos facsaróval csináljátok, élvezzétek ki bátran, hogy masszírozza a szivacsos fehér héjon át a facsarófej a tenyereteket. A narancslevet szűrjétek le. Egy edényben keverjetek össze két deci vizet és húsz deka cukrot, dobjátok bele a narancshéjat, főzzétek épp csak gyöngyözve egy negyedórát. Keverjétek hozzá a korábban kifacsart narancslevet, gyöngyöztessétek még öt percig, fedő alatt hagyjátok kihűlni. Tegyétek hideg helyre, várjatok egy napot. Közben gondoljatok néha rá, szeretetteljes várakozással. Másnap szűrjétek le, öntsétek tiszta, kiforrázott üvegekbe. Én egy cent vodkát szoktam minden fél literhez keverni tartósítás céljából, de aki azt nem szeretné szórjon csipetnyi nátrium benzoátot a tetejére.
A narancshéjat semmikép se dobjátok ki, hanem tegyétek cukorba, úgy a végtelenségig eláll és nagyon sok mindenre jó.
Ha a szörp kész van, csináljátok egy friss szódát, keverjétek hozzá egy az öthöz arányban a friss szörpöt, képzeljétek, hogy nyár van, kortyoljatok bele. Örüljetek.
#mixology #Főzés #narancs

(Frissen is jó, de pár hetes-hónapos érlelés után lesz az igazi.)