Sütőtők, vöröslencse, murok (répa), paprika
Sütőtők, vöröslencse, murok (répa), paprika

Főzzetek sütőtokos-vöröslencsés-paprikás csirkét!
Rájöttem, hogy a sütőtök nagyon szépen összeillik a vöröslencsével, a murokkal (répával) és a paprikával, igazi melengető téli egytál lesz belőle. Ebből kiindulva sokszor főztem cajun vöröslencsés sütőtokfőzeléket (sütőtök, vöröslencse, hagyma, répa, római köménnyel, bazsalikommal, kakukkfűvel, fokhagymával, kevés kardamonnal és sok paprikával – kb ebből készül a cajun fűszerkeverék).
Aztán egyszer, amikor paprikás csirkét csináltam és bementem a kamrába hagymáért, megláttam, hogy van itthon sütőtök, eszembe jutott, hogy össze lehetne kombinálni a kettőt. Igazi klasszikus született, azóta is gyakran főzőm.
Kell hozzá: fél kilónyi csirke, ugyanannyi sütőtök, egy bögre vörös lencse, ujjbegynyi gyömbér, két murok, két hagyma, a fenti fűszerek. A hagymát vajon futtassátok meg, tegyétek rá a fűszereket, aztán a csirkét, várjátok meg amíg szint kap, tegyétek bele a kockára vágott sütőtököt és répát, szórjátok közé a vöröslencsét, öntsétek fel annyi vízzel (vagy ha van, alaplével) amennyi ellepi, főzzétek kis lángon fél órát. Egyétek meg.

Vegán változat édesburgonyával
Ha nem akartok csirkehúst enni, anélkül is működik, rájöttem, hogy összetettebb lesz, ha főzők bele még egy-két közepes méretű kockákra vágott édesburgonyát. Barna rizzsel egészen mennyei.

Curry-variáció:

Ha currysebbre akarom, akkor teszek bele még mustármagot, kurkumát, koriandert, feketeborsot, és azzal kezdem, hogy száraz serpenyőben megpirítom kicsit a fűszereket, (a paprikát nem) aztán megtöröm őket, utána minden megy a maga útján, de a zöldségeket alaplé helyett két deci kókusztejjel öntöm fel. Egész másmilyen de szintén nagyon jó és kipróbálandó.