Zöldspárga sül az olajban. Még majd vaj balzsamecet és só kerül rá.
Zöldspárga sül az olajban. Még majd vaj balzsamecet és só kerül rá.
Úgy emlékszem Erdélyben nem volt spárga. Apám mindig vágyakozva beszélt róla, egyszer utánanézett a spárgatermesztés módszereinek, az egyik novellájába is beleírta ezeket. Amikor Magyarországra kerültünk együtt szerettük meg a spárgát, de csak klasszikusan vízbe állítva főzve, vajjal ettük.
Azóta én én többféle spárgareceptet kipróbáltam, ez itt az egyik kedvencem, annyira finom és egyszerű, hogy máshogy szinte nem is csinálom.
Vegyetek zöld spárgát. Törjétek el sorban a szárakat. A rügyes részeket mossátok meg. Töröljétek szárazra, tegyétek forró serpenyőbe, öntestek alá olívaóljat. Morzsoljatok rá vajat. Süssétek egy pár percig, amíg szint nem kezd kapni. Öntsetek rá egy fél evőkanálnyi balzsamecetet. Rázzátok meg a serpenyőt, vegyétek le a lángról. Szórjatok rá durva szemű sót. Egyétek meg.
‪#‎főzés‬

Utóirat: Valaki kérdezte, hogy kell spárgát pucolni. Van aki körbehámozza krumplipucolóval, én nem szoktam, simán meg kell fogni a spárga két végét és eltörni. Ott törik el, ahol kell, lesz egy puha rügyes részünk, meg egy fásabb alsó szárunk. Az alsó részt ki kell dobni, vagy lehet belőle alaplé vagy leves, a felső ahol a rügy van mehet a serpenyőbe. Meg kell persze mosni, hogy ne maradjon föld vagy homok a rügy rejtekeiben.