Nekem az egységes Európa a szabadság álmát jelenti, azt, hogy nemet mondunk a háborúra, a háború lehetőségére. Azt, hogy minden gyanakvásunk ellenére megpróbálunk valahogy mégiscsak bízni egymásban. Úgy látszik, ez lehetetlen.

+++

Húsz év múlva visszanézünk majd erre a napra és az elkövetkező évekre, és azon fogunk gondolkozni, hogy történhetett, hogy hagyhattuk, hogy tehettük. Persze lehet, hogy még erre se lesz időnk, mert még mindig azzal leszünk elfoglalva, hogy megpróbáljunk valahogy kimászni a romok alól.

+++

Az a baj hogy mindenhol jönnek majd a gyorsan megszerezhető hatalmat néző kilépéspárti populisták, az orosz propaganda is mindet megfog tenni azért, hogy széthúljon az egész darabokra. Mindenki rövidtávon fog gondolkozni. Még ha lesz is aki józan marad/észhez tér, és sikerül valahogy létrehozni egy kisebb és erősebb gazdasági és politikai egységet mutató 2.0 uniót, mi abból majdnem biztosan ki fogunk maradni. Visszakerülünk a posztszovjet pufferzónába, kiteljesedhet a legszebb feduál-kapitalizmus. És ez még egy optimista forgatókönyv, komolyabb háborúk nélkül.