Életem egyik legjobb befektetése volt, amikor hét évvel ezelőtt hirtelen felindulásból rendeltem Madagaszkárról fél font bourbon vaníliát. Amikor megjött (és nem akarok itt arról hosszan áradozni, hogy milyen érzés kapni egyszerre vagy nyolcvan rúdnyi illatos vaníliát egy jó nagy buborékos borítékban) fogtam az összeset, betettem egy közepes méretű befőttesüvegbe és felöntöttem Stolichnaya vodkával. Aztán már csak három hónapot kellett várni, és lehetett is elkezdeni használni az így létrejött vaníliakivonatot. Sokkal de sokkal jobb annál amit a boltban lehet kapni, a vaníliás cukor közelébe se jön. Egy-egy kávéskanálnyit szoktam tenni belőle kakaóba, palacsintába, creme bruleebe, angolkrémbe, karamellbe, fagyiba – minden csak jobb lesz tőle, de komolyan. (Én nem csak az édességekbe jó, hanem pl a krumplipürét vagy majonézt is egészen át tudja alakítani.). A legjobb az egészben, hogy sose fog elfogyni, mindig mikor egy ujjnyit elhasználok belőle (úgy kb. félévente), felöntöm újra vodkával és használom tovább, mert annyira tömény a kivonat, hogy ez meg se kottyan neki, ez alatt a hét év alatt csak sűrűbb és finomabb lett, pedig istenbizony használtam derekasan.
Azóta valami komoly vanília vész lehetett a világan, mert akkor 16 dollár volt fél vont vanilla, és még adtak hozzá ajándékba 10 rúd tahiti vaníliát is, most meg ha jó látom 129 dollár ugyanaz – de talán még így is megérné, bár valószínűleg most azért beérném tíz rúddal, (17 dollár) merthogy annyival is működik a trükk, csak kisebb üveg kell, és az elején valamivel többet kell várni.

Kiegészítések:

A vaníliát én annak idején innen vettem: https://www.ebay.com/sch/vanillaproducts/

A kivont végső soron vodka, tehát számolni kell azzal, hogy alkohol, mégha elenyésző mennyiség is. Ha főzünk vele, a forralástól többnyire kimegy belőle az alkohol.
Három csepp vodka másfél liter banánturmixban még mindig nagyon alacsony koncentráció, de kisbabáknak nem adnék, inkább felforralnék egy fél deci tejet a kivonttal, megvárnám, hogy kihűljön, aztán azt tenném a turmixba.