soscitromCsináljatok villám módszerrel marokkói sós citromot. Vegyetek két-három szép biocitromot (legegyszerűbb az Aldiban) mossátok meg, vágjátok négybe, a gerezdek húsát hasítsátok fel vízszintesen, és szedjétek ki belőlük késheggyel a magokat, ha ez megvan, vágjátok előbb vékony szeletekre aztán apró kockákra a citromot. Tegyétek egy befőttes üvegbe, keverjetek hozzá citromonként egy fél evőkanálnyi sót és cukrot. Keverjétek össze. Hagyjátok egy órát állni. Egyétek meg.
#főzés #citrom

A hagyományos módszerrel csak só kerül a citromokba és hetekig tart, ez egy frissebb íz, nagyon jó adalék salátákba (pl. cicseriborsó-zellerszár-tonhal, tésztasaláta, tabulé, quinoa), levesbetétnek is használható (a klasszikus finn lazaclevest egészen fel tudja dobni, de Szél Tamás híres gulyáslevesében is mintha ez lenne) és persze kuszkuszhoz és mindenféle tagine-ban készült lassan párolt ételhez is használható. Hűtőben egy hétig eláll.

(A receptet Mark Bittmannál olvastam pár évvel ezelőtt, annyit változtattam rajta, hogy kevesebb cukrot teszek bele, magozom a citromot és egészen apróra vágom.)