Soha ne használjátok két különböző szolgáltatónál ugyanazt a jelszót. Használjatok inkább jelszókezelőt, ott csak egyetlenegy mesterjelszót kell megjegyezni, a többiről a program gondoskodik (hosszú, megjegyezhetetlen és feltörhetetlen jelszavakat generál). Én online a lastpass-t offline keepass2-t vagy a passwordsafe-et ajánlom.
Miért fontos ez? Például azért, mert tegnap kiderült, valószínűleg államilag szponzorált hekkerek ellopták a yahoo ötszázmillió felhasználójának adatait jelszavakkal együtt. Ez előbb-utóbb kikerül majd az mélyweb feketepiacaira, és okos kis robotok kipróbálják majd a facebookon és gmailen is az ott talált felhasználónév jelszó párosokat. Lopták már el a linkedin a dropbox és még kitudja hány szolgálató jelszavait is, és mivel ez többnyire évekkel később derül ki, mindenki, aki bárhol ugyanazt a jelszót használja veszélyben van.
Nekem is van egy yahoo fiókom. A jelszó egy 32 karakteres megjegyezhetetlen valami, tegnap amikor megtudtam, hogy mi történt három gombnyomással generáltam egy újat, egy másodperc volt kicserélni rá a régit.
Még egyszer mondom, mindenki, aki valaha is használtál azonos vagy hasonló jelszavakat, kezdjen sürgősen jelszókezelőt használni. Ezek közül bármelyik megteszi: Lastpass, 1password, keepass, passwordsafe.
#biztosamibiztos