Egy felháborító történet, női művészsors.
Edward Hopper Morning Sun (reggeli napfény) című képének, mint szinte valamennyi nő alakot ábrázoló festményének, felesége, Jo, Josephine Nivisson Hopper volt a modellje. Amikor megismerkedtek, Jo elismert festőnek számított, aztán ismertsége csökken kezdett, munkássága háttérbe szorult, házasságuk negyvenhárom évében Hopper karrierje kötötte le az energiáit. (Ő adta pl. Hopper leghíresebb képe, a Nighthawks címét is – amúgy viharos energiáktól és feszültségektől tomboló kapcsolat volt az övék.) De közben azért végig dolgozott, festett.
Hopper halála után aztán, férje kívánsága szerint, a Whitney múzeumnak ajándékozta teljes művészi hagyatékukat, több mint háromezer tételt. Férje munkáival együtt a saját összes képét és vázlatát is a múzeumra hagyta.
De hogy mekkora festő volt, vagy lehetett volna, és hogy milyen hatással is volt férje munkáira, azt valószínűleg sosem fogjuk megtudni, mert a munkáiból alig maradt fent valami, a kurátorok ugyanis pár évvel a halála után úgy ítélték meg, hogy értéktelen, csak a helyet foglalná, ezért úgy ahogy volt, mindenféle dokumentálás vagy katalogizálás nélkül kidobták az egészet. #anőhelye

(Gail Levin Hopper életrajzát olvasom.)
forrás Dragomán György http://ift.tt/2z25GDy