Tegnap este David Armitage, polgárháború és nemzetközi egyezmény specialista kollégám tartott igen frappáns előadást itt a Wissenschaftskolleg nagytermében, a nemzetközi egyezmény intézményének változásáról és gyengüléséről, mindezt hosszútávon történelmi és jogi szempontból vizsgálva.
A csurig telt teremben közben persze mindenki azon izgult, milyen eredményt hoznak majd a Európai Parlamenti választások a saját hazájában, szinte érezhető volt, hogy Európa nevű hajó eresztékei recsegnek-ropognak.
Aztán hosszú, hol reményteljes, hol szomorú, hol aggodalmas, hol bizakodó beszélgetések következtek, azt lehetett érezni, hogy minden nehézség és feszültség ellenére, a tudós közösség bízik az unió jövőjében, hiszen mi mást is tehetne.
Merthogy ennél jobbat senkinek se sikerült eddig kitalálni, végső soron ez az egész arról szól, hogy valahogy nagyon nehezen, de csak megegyeztünk abban, többé nem öljük egymást, hacsak lehet, nem ásunk tömegsírokat, és ezt eddig sikerült betartani.
A béke nem evidens, a szabadság nem evidens, vannak itt olyan kollégáim is, akiknek ezt a saját bőrükön kellett megtapasztalniuk.
#EU #választások
forrás Dragomán György http://bit.ly/30P9keX