“Kreon bölcs, okos, keménykezű, igazságos hős, jó király… volt. Kezdetben. Csakhogy a hatalom nagy úr. Nagyon nagy úr. Amíg nem kóstoltuk, elképzelni sem tudjuk, milyen nagy. A hatalom olyan, mint egy görbe tükör. Torzít. Mégpedig kétfelé, hiszen eltorzítja a hatalmas szemében az igazságot, és visszafele eltorzítja a hatalmast is. Az ilyen eltorzult hatalmasokra új szót talált ki az emberiség, úgy hívja őket, zsarnok.
Sok hatalmasból lett zsarnok az idők során, szinte valamennyiből. Volt, akiből nagyon, volt, akiből kevésbé, és volt akiből nagyon, de kis országban.
Kreon a harmadik kategóriába tartozik, nagy zsarnok, kis ország.”

Nahát, nem tudtam, hogy ez megvan, tizenöt éves koromban, 1988 októberében ezzel a fogalmazással mutatkoztam be a magyartanárnőnek és az osztálynak a gimiben. Úgy emlékszem, elég nagy csend lett, amikor felolvastam. Elég közvetlen tapasztalataim voltak akkor a hatalomról, világosan láttam, hogy kétezer év alatt sem változott semmi.
Visszatekintve vicces, hogy Magyarországot akkor már olyan szabad helynek éreztem, hogy meg se fordult a fejemben, baj lehet abból,hogy ilyeneket írok.
#hatalom #vadkamasz

(Ez a letisztázott fogalmazás, így is maradt hiba benne a bőven, drága magyartanárom Csuti néni szó nélkül kijavította, onnan kezdve külön foglalkozott velem és a diszlexiámmal.) #kapitányom
forrás Dragomán György http://bit.ly/2WLWzCn