Gyömbér, szóda, citrom, jég.
Gyömbér, szóda, citrom, jég.
Csináljatok gyömbérszörpöt. Vegyetek egy akkora darab gyömbért amekkorát szépen marokra tudtok fogni, hámozzátok meg, reszeljétek le nagy lyukú reszelőn, öntsétek le két deci forró vízzel. Hagyjátok állni öt percig, szűrjétek le, a leforrázott reszelt gyömbért forrázzátok le újabb két deci vízzel, szűrjétek le ezt is, keverjétek össze a két szüretet. (Tapasztalatim szerint ezzel a módszerrel sokkal jobban kijön a gyömbér íze, mintha csak egyszer tennék négy deci vízbe, kicsit olyan lehet, mint a sörfőzésénél a máslás.)
Ezután facsarjátok bele egy fél citrom levét, keverjetek hozzá 15 deka cukrot. (Vagy mézet – itt lehet ízlés szerint variálni.)
Hígítsátok szódával 1:7 arányban. Tegyetek bele jeget és citromkarikát. Igyátok meg.
A jégkocka pedig annál jobb, minél nagyobb, én ezért szilikon muffinasütőformát használok jégkocka formának. Nem is jégkockáim lesznek így hanem szép nagy és lassan olvadó jégkorongjaim.
A szörp hűtőben pár hétig eláll.

Variációk:
1. Őszibarack szelteket is lehet citrom helyet használni, nagyon illik a gyömbérhez, akkor már mondhatjuk, hogy gyömbéres barackos kézműves limonádét iszunk.
2. Ha a szörpbe tesztek egy ujjnyi arany vagy fekete rumot, mindjárt egy remek koktélt is kaptok.
3. Forróvízzel és kicsit több rummal ugyanez gyömbéres grog, akkor még célszerű beledobni egy ágnyi fahéjat. A grog veszélye, hogy két-három pohártól könnyen úgy járhatunk mint Otto Katz tábori lelkész miután Svejk grogot főzött neki.