A Hong-Kong-i mozi egyik legfrissebb és legmodernebb darabjában a távol-keleti film két képzett harcművésze jóformán ütésváltás nélkül méri össze erejét

A Szigorúan piszkos ügyek klasszikus és mégis nagyon modern ügynök/zsarufilm. Már az alaphelyzet sem túl egyszerű: az ifjú Ming (Andy Lau) a Triádok főnöke megbízásából állt rendőrnek, Yan (Tony Leung) pedig tizennyolc éves korban épül be a Triádokba, miután a rendőrtiszti főiskolán alkalmasnak ítélik a fedett nyomózás embert próbáló feladatára. Tíz éven át mindketten hibátlanul teljesítenek, Ming a szervezett bűnözés elleni harc specialistája lesz, Yan a Triádok vezetőjének testőrévé küzdi fel magát, aztán egy kábítószer-szállítmány utáni nyomozás során mindkét szervezet rádöbben, hogy besúgó van a soraikban. Yan és Ming harca ettől a pillanattól kezdve párviadal életre-halálra: mindketten úgy próbálják elkapni a másikat, hogy közben önmagukat ne veszélyeztessék, ám mindketten olyan hosszú ideje beépített emberek, hogy szinte azt sem tudják már pontosan, hogy kicsodák is valójában.
A filmet persze nem a történet teszi igazán izgalmassá, hanem a két főszereplő hibátlan színészi játéka. Andy Lau és Tony Leung létének minden pillanatát a játszott szerep jelentette stressz határozza meg, az arcjátékukból és gesztusaikból áradó borzalmas belső feszültség erősen kihat a film hangulatára. A Szigorúan piszkos ügyek már-már nyomasztóan felfokozott alkotás, egy egészen modern film, egy egészen modern Hong-Kongról, amelyben sem Jackie Chan féle viharos párviadalokra, sem John Woo féle túlkoreografált lövöldözésre nincs lehetőség.
Egy nagyon kemény és nagyon kíméletlen világot látunk, amelyben nincsenek már tiszta és egyértelmű érzelmek. A film kíméletlen realizmusát nézve azt is be kell látnunk, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek Hong-Kong-i filmjeinek némileg romantikus világnézete végleg elenyészett. Ebben a világban a kommunikáció a legfőbb fegyver, a film központi szimbóluma tehát már nem a pisztoly vagy az ököl, hanem a telefon. Lenyűgöző látni, hogy ezt az alapvető igazságot felismerve a dramaturg és a szereplők is milyen hihetetlen kreativitással használják a számítógépet és a mobiltelefont – amikor a film nagyjelenetében a mobiltelefon agresszív csörgése töri meg a csendet, az sokkal félelmetesebb bármilyen lőfegyver dördülésénél.
Feltétlenül meg kell még említeni a távol-keleti mozi két nagy öregjének jutalomjátékát is: a rendőrfőnök Anthony Wong és a keresztapa Eric Tsung fogdai jelenete a film egyik legnagyobb pillanata.
dgy

Eredeti cím: Wu jian dao/Infernal affairs; Hong-Kong-i 2002; Rendező: Wai Keung Lau, Siu Fai Mak; Szereplők: Tony Leung, Andy Lau, Anthony Wong, Eric Long

80%