A Bárka színházban az idei utolsó Képzett társítások – Aegon-est-en Alföldi Róbert a Vojnits Erzsébet – Szüts Miklós festő házaspárral és velünk (feleségemmel Szabó T. Annával és velem) beszélgetett.

Az estet videóra vette a Litera portál. Öt részlet. 1
2 3 4 5

Videók a klikk után.

Dragomán György és Szabó T. Anna volt az egyik házaspár-vendége az utolsó Bárkában szervezett Képzett Társítások – Aegin-estek sorozatnak. Dragomán György elmondta, neki mit kell néznia addig, hogy ne lássa, amit nem kell látnia, s az is kiderül, miben különbözik a házaspár munkamódszere.

Ki hogyan ad címeket? Vojnich Erzsébet Szüts Miklós egyik képének bosszúból A kéményseprő álma címet adta, de Dragomán György regénye, a Fehér király címét is a házastárs, Szabó T. Anna adta – bár ő nem bosszúból – derült ki az idei éva utolsó Képzett társítások – Aegon-estjén.
Szüts Miklós és Vojnich Erzsébet arról mesélnek, milyen a festészet, s meddig fiatal egy festő.
Nehezen érik a képi világ – bár a technika megvan, néhány kör nem kihagyható. Vojnich Erzsébet arról is beszámol, milyenek a fiatal festők, de az is kiderül, mire jó, ha az ember negyed százada együtt él valakivel.
Dragomán György a művészi fiatalság kérdéskörét New Yorkból hazapillantva látta kicsit másképpen.
E-mailen főző íróemberek, ha találkoznak: milyen Dragomán Györgytől hat óra alatt szaftosra sütött marhasült-receptet kapni, s melyik háztartásban ki hova rakja a lábast.
A Képzett társítások – Aegon-estek sorozatban arra is fény derült, hogyan kell szakszöveget fordítani, s mitől válik valaki nagy szakáccsá.
“Az ég az űrrel összeforrva / közötte néhány tetszhalott fa: / csak ő tudja, hogy él. // Köd közeledik, nagy, jeges köd, / ennyit se látok majd, ha elföd / kioltja a szemem, // majd egy leszek a tájjal mégis, / mert szétoldódom köztük én is / akkor – megérkezem.”
Szabó T. Anna versei Szüts Miklós képei kapcsán Alföldi Róbert felolvasásában hangzottak el a Képzett társítások – Aegon-estek a Bárkában sorozatban. A vers egy álom alapján készült, így adódott kérdésként, vajon a házaspárok tagjai közül (Vojnich Erzsébet és Szüts Miklós, valamint Szabó T. Anna és Dragomán György) ki hogyan álmodik?